Facemark.az xarici mənbəyə istinadən araşdırma yazını sizlərə təqdim edir!



Çoxumuz uşaqlıqda astronavt olmaq istəmişik. Kosmosa gedəndə nə yeyə biləcəyinizi heç düşünmüsünüzmü? Elmi fantastika filmlərində izlədiyiniz kimi maraqlı qidaları istehlak edəcəyinizi düşünə bilərsiniz. Amma kosmosda biz Yerdə yediyimiz qidaları da istehlak edirik. Sadəcə bir az dəyişdirilib.




Kosmosda istehlak ediləcək qidalar Johnson Kosmik Mərkəzində dietoloqlar, mühəndislər və kosmos alimlərindən ibarət bir qrup tərəfindən təhlil edilir. Bu analizlərdə qida; qida analizi, saxlama və sensor analizi, qablaşdırma testləri və bir çox başqa analizlər aparılır. Kosmik qidalar, saxlama müddəti şərtlərini saxlayarkən nasazlıq halında öz keyfiyyət xüsusiyyətlərini saxlamalıdır. O qədər ki, qidaların raf ömrü 5 il olaraq təyin olunmalıdır. Buna görə də müxtəlif istehsal texnologiyalarından istifadə olunur.



Kosmosda istehlak edilən qidalar; Termostabilləşdirilmiş, şüalanmış, dondurulmuş, soyudulmuş, təzə qidalar, orta nəmli qidalar və təbii formada olan qidalardır.



Termostabilləşdirilmiş üsul; Bu üsulda ümumiyyətlə konservləşdirilmiş şorba, qəlyanaltı, əriştə və desert kimi qidalar istehlak edilir. Kosmik uçuş zamanı qidada mikroorqanizmlərin və fermentlərin yaratdığı xarabların qarşısını almaq üçün termostabilləşdirmə üsulu tətbiq edilir. Bu qidaları xarab olmadan otaq temperaturunda saxlamaq olar. Emal edildikdən sonra onlar metal və ya elastik paketlərə qablaşdırılır.



Teleport üsulu; ət məhsulları ümumiyyətlə bu üsulla istehlak edilir. Bu üsul sayəsində bişmiş və istehlaka hazır olan qidaların heç bir problem olmadan otaq temperaturunda saxlanmasını təmin edir. Bu üsulla qidalar bişirilir və qablaşdırılır. Qida qablaşdırıldıqdan sonra gigiyenik hala gətirilir. Buna görə də digər proses texnikalarından daha üstündür.




Dondurulmuş qurutma üsulu; Bu üsulda ümumiyyətlə makaron, qəlyanaltı, pendir, şorba və kraker kimi məhsullar istehlak edilir. Qidaların təbii tərkibindəki suyun çox olması onun asanlıqla xarab olmasına səbəb olur. Bu səbəblə tərkibində çox su olan qidalar dondurularaq qurutma adlanan üsulla istehsal olunur. Yeməkdən əlavə çay, qəhvə, limonad kimi içkilər də toz halına salınaraq bu üsulla istehlak edilə bilər. Dondurulmuş qurutma qidanın tərkibindəki suyun donaraq qurumasına imkan verir və bununla da onun saxlama müddətini uzadır. Bundan əlavə, bu qidalar qidalandırıcı xüsusiyyətlərini itirmir, az yer tutur, qidalandırıcı xüsusiyyətlərini qoruyur və istehlak edildikdə su əlavə edilərək bərpa edilə bilər. Ona görə də çox sərfəli üsuldur.



Krem pendir, xama kimi qidalar kosmos şəraitində soyuducuda saxlanıla və soyudulmuş qida kimi istehlak edilə bilər.


Astronavtların psixoloji sağlamlığına müsbət təsir etmək üçün kosmos səfərlərində istehlak ediləcək qidalara təzə qidalar əlavə edilir. Alma və banan heç bir emal edilmədən təzə qida kimi istehlak edilə bilər. Bu meyvələrin saxlama müddəti qısa olduğu üçün kosmos missiyasının ilk iki günündə istehlak edilir.



Peçenye, xəmir məmulatları, vafli, quru meyvələr və qranolalar orta rütubətli qidalarda istehlak edilir. Fındıq, badam, qoz və qranola kimi qoz-fındıq təbii formada qida olaraq istehlak edilir.



Kosmosda cazibə qüvvəsi olmadığı üçün yeməklərdə istifadə ediləcək duz və ədviyyatlar ətraf mühitə dağılır. Dağılmış duz və ədviyyatlar kosmik gəminin filtrlərində problemlərin qarşısını almaq üçün yağda və ya suda həll edilmiş şəkildə istehlak edilir. Mayonez, ketçup kimi souslar birdəfəlik kiçik paketlərdə saxlanılır və istehlak edilir.



Kosmosda yemək və içki ilə yanaşı, vitamin istehlakı da vacibdir. Qeyri-kafi miqdarda günəş işığı alına bilmədiyi üçün vitamin və mineral çatışmazlığı müşahidə edilir. Bu səbəbdən kosmos proqramlarında istehlak ediləcək qidalar arasında multivitaminlər və ya vitamin əlavələri yer alır.




1961-ci ildə Yuri Qaqarin kosmosda iki porsiya ət püresi və şokolad sousu istehlak etdi. Con Qlenn alma püresi yeyirdi. Hər iki astronavt yeməkləri diş pastası borusuna bənzər bir borudan sıxaraq yeyirdilər. Daha sonra astronavtlar borularda istehlakı sevmədikləri üçün kublara kəsilmiş qidalar və toz halında olan qidalar istehlak edilməyə başlandı, lakin bu istehlak kosmonavtların da xoşuna gəlmədi. 1960-cı illərin ortalarında Əkizlər Layihəsi üçün dondurularaq qurutma prosesi ilə çıxarılan karides, toyuq, tərəvəz, tost və puding kimi qidalar istehlak edilməyə başlandı və qida çeşidi artırıldı.